A Quercetin minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb étrendi flavonoid. Ez összefüggésbe hozható a jobb edzésteljesítménnyel, valamint a gyulladás, a vérnyomás és a vércukorszint csökkenésével. Ráadásul agyvédő, allergia- és rákellenes tulajdonságai is lehetnek, és természetes antihisztamin. 

Számos tanulmány támogatja a természetes antihisztamin létezését, mivel szabályozza a hisztamin felszabadulását a bazofilekből és a hízósejtekből (1). Ez a szabályozó mechanizmus különféle nem kívánt tünetek, allergiák, asztma, illetve hisztaminos tünetek esetén is alkalmazható.

A QUERCETIN egy olyan flavonoid, amely elnyomja a hisztamin felszabadulását a bazofilekből és a hízósejtekből, így csökkenti a hisztamin intolerancia vagy a hízósejt aktivációs szindróma tüneteit. (2)

Egyéb előnyök

  • Csökkenti a sejtgyulladást
  • Allergiák megelőzése, a meglévő allergiás tünetek enyhítésében
  • Védi a szívet és az idegrendszert
  • A csontritkulás megelőzése, a menopauza tüneteinek csökkentése
  • Segíthet a fogyásban

Allergia, hisztamin intolerancia, MCAS

A diamin-oxidáz (DAO) enzim felelős a hisztamin megfelelő lebontásáért. A hisztamin fontos szerepet játszik szervezetünk dinamikus működésében, de ha a DAO enzim aktivitása csökken, akkor a magas hisztaminszint miatt különféle kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk: csalánkiütés, ekcéma, szájduzzanat, köhögés, orrfolyás, emésztési problémák, puffadás, puffadás vagy hasi fájdalom. Ezekben az esetekben a kvercetin szabályozó funkciója hasznos lehet.

A DAO enzimaktivitás a kvercetin mellett egyéb mikroelemek pótlásával is támogatható. Többek között a cink, a réz, a mangán, a magnézium ásványi anyagok, a B-vitaminok (köztük a kolin és az inozit), valamint a C-vitamin segítik a megfelelő termelést.

A kvercetin magas antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket számos  in vivo  és  in vitro vizsgálat igazolt. Antiallergén hatásmechanizmusát az enzimek és gyulladásos mediátorok gátlásán keresztül szintén alaposan tanulmányozták. Jól ismert, hogy a kvercetin gátolja a humán hízósejt-aktivációt a Ca 2+ beáramlás, a hisztamin, a leukotriének és a prosztaglandinok felszabadulásának gátlásán keresztül. Megakadályozzák ezen anyagok degranulációját, vagyis kiáramlását a hízósejtekből, bazofilekből, így a hízósejt aktivációs szinrómában (MCAS). A vizsgálatok eredményei igazolják ennek a kiegészítőnek az egyedülálló fontosságát az allergiás betegségek kezelésében. ( 3 )

Antibakteriális és vírusellenes aktivitás

Ez a kiváló flavonoid köztudottan antibakteriális hatást fejt ki szinte minden baktériumtörzs ellen, különösen a gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, húgyúti és bőrrendszerre. ( 4 )

A szív- és érrendszer egészsége

2008-ban egy randomizált, placebo-kontrollos keresztezési vizsgálat 12 egészséges férfi bevonásával biokémiai bizonyítékokat mutatott az endothel funkció javulására (például a nitrogén-monoxid-státusz fokozódására) már napi 200 mg kvercetin mellett. ( 5 )

Elhízottság

Ez a flavonoid valójában gátolja a glükóz felvételét a vérből, megfosztva a zsírsejteket a zsírmolekulák előállításához és felhalmozásához szükséges nyersanyagtól. ( 6)

Egy másik tanulmányban a genistein, a kvercetin és a resveratrol együttesen 17%-kal, 20%-kal, illetve 17%-kal csökkentette a zsírsejtekben a lipid felhalmozódást, a három szer kombinációja pedig lenyűgöző 80%-kal csökkentette a lipidfelhalmozódást. ( 7 )

Covid 

Számos tanulmány igazolta, hogy a Quercetinnek terápiás hatása van a megelőzésben és a kezelésben is. Covid esetén a Quercetin többféleképpen segíthet:

  1. Köztudott, hogy a COVID-19 súlyos esetekben az emberi szervezet túlzott immunreakciójával jár együtt. A kutatók azt feltételezik, hogy a kvercetin, mint erős tisztító és gyulladáscsökkentő szer , hatékony lehet a COVID-19 esetek megelőzésében és kezelésében egyaránt. (8)
  2. A Quercetin megakadályozza a citokin vihart, illetve cinkkel együtt a vírus sejtbe történő bejutását. A kvercetin komplex védő hatást fejt ki a citokin vihar által kiváltott szövetkárosodás ellen egerekben. Ez annak tudható be, hogy a kvercetin komplex felelős a gyulladás szabályozásáért az IL-1 és IL-2 leszabályozásán keresztül. (9)
  3. A kvercetin a humán ACE2 receptorok és a SARS-CoV-2 enzimek (MPPro, PLPro és RdRp) expresszióját gátló hatása miatt anti-COVID-19 aktivitást mutat. (10)
….és nem mellesleg poszt-covid esetén is óriási segítség, főként a hízósejt stabilizáló tulajdonsága miatt.
Ugyanis gyakori, hogy a vírus, az elhúzódó fertőzés vagy a fertőzés kapcsán szedett antibiotikumok káros következményeként hízósejt aktivációs szindróma alakulhat ki az arra érzékenyeknél.