Szinte mindenki ismeri már ezt a csodálatos olajat, hiszen az utóbbi években egyre elterjedtebb a használata, ennek ellenére mi összegyűjtöttük az argán olaj arcra, illetve a test többi részére történő alkalmazásának lehetőségeit.

Az argán olajat az argánfa terméséből préselik, sok helyen még mindig kézzel. A fa magjából nyert olajat gyakran nevezik folyékony aranynak a hasznos tápanyagtartalma és azok élettani hatásai miatt. Az argán olaj arcra történő alkalmazása már elterjedt, hiszen az olaj rendkívül gazdag hasznos tápanyagtartalma miatt – beleértve a zsírsavakat és E-vitamint –számos népszerű kozmetikai gyártó választotta alapanyagául.

Elsősorban a bőr természetes zsírrétegének helyre- és visszaállításához, a bőrpír csökkentéséhez használják, de pozitív hatással van a finom ráncokra és az ekcémára is. Az argán olajos masszázs puhítja és feltölti a bőrt, valamint segít halványítani a hegeket, sebeket és a terhességi csíkokat is.

Íme néhány tipp a felhasználási lehetőségek közül:

1. Kiváló hidratáló

Az argán olaj kiválóan hidratálja, puhítja a bőrt. A magas E-vitamin és zsírsav tartalma, ideálissá teszi a bőr természetes lipid rétegének helyreállítására. A bőr elnyeli könnyen és nem hagy zsíros érzést. Könnyen kezelhetjük vele az egész testet, beleértve az arc és a nyak területét is. Egyszerűen néhány csepp olajat masszírozz a bőrödbe, mint ahogy bármilyen arc és testápolóval tennéd.

2. Anti-Aging hatás

Nem csak hidratál, hanem ragyogóbbá teszi a bőrt, csökkenti a ráncok láthatóságát. Antioxidáns hatása miatt az argán olaj ideális anti-aging termék. Helyreállítja a bőr rugalmasságát és használatával a bőr teltebb és lágyabb lesz. Éjszakára pár csepp olajat masszírozz az arc és a nyak területére.

3. Száraz bőr ápolása

Aki száraz bőrtől vagy ekcémától szenved az nap, mint nap keresi a megoldást arra,hogyan javíthatna bőre állapotán. A pikkelyes, viszkető bőr is óriási hasznát veheti az argán olajnak. Az E-vitamin és a zsírsavak kiválóan javítják a sérült bőr állapotát és biztosítják a regenerálódáshoz szükséges tápanyagokat, amelyek megakadályozzák a további kiszáradást és irritációját.

4. Akne

A sok olaj és hidratálók súlyosbíthatják a bőrbetegségeket, szaporíthatják a pattanások megjelenését, ezért rendkívül fontos a pattanásos, aknés bőr megfelelő ápolása. A pattanás elsődleges oka a túlzott faggyútermelés.

Míg fontos, hogy a háttérben álló okokat, amelyek főként hormonálisak kiderítsük és orvosoljuk, az argán olaj használata segít javítani a zsíros bőr küllemén. Az olaj könnyű, így a kellő mennyiség gyorsan felszívódik zsíros hatás hagyása nélkül, faggyúszabályozó hatásának köszönhetően csökkenhet a pattanások száma és a bőr megfelelően hidratálttá válik.

Az olaj tartalmaz antioxidánsokat is, amelyek segítenek, hogy a sérült bőrsejteket regenerálódásában és csökkentik a gyulladást.

5. Kismamák bőrének ápolása

A striák sok nő életét megkeserítik. A főként a várandósság következtében megszakad kötőszöveti rostok által okozott csíkok nem tüntethetők el. Azonban az argán olaj segít a striák megelőzésében, a meglévők halványításában és a megereszkedett, ráncos bőr regenerálódásában.

Érdemes jól bemasszírozni az olajat a bőrbe napi rendszerességgel a mellek, has, fenék és a combok területén a terhesség alatt, így csökken a striák kialakulásának veszélye.

6. Láb, kéz és köröm ápolás

Az argán olaj ideális a törékeny körmök, száraz kéz és repedezett, kemény bőr ápolására is. Masszírozz be néhány csepp argán olajat a körömágyadba, a kezed és lábad kendd be vele lefekvés előtt minden este.

7. Ajak hidratáló

Különösen hideg vagy száraz időjárás esetén az ajkak könnyen kirepedezhetnek, begyulladnak. Az argán olaj az egyik legideálisabb olaj arra, hogy az ajkak puhák és rugalmasak maradjanak. Kend be egy-két csepp olajjal a száraz ajkad, mint egy balzsam – de a felesleget töröld le.