A natúrszappan pH probléma!

Miért fontos a megfelelő pH?
Megnézem a terméket

Száraz a bőröd natúrszappan használata után? Valóban jó a lúgos natúrszappan a bőrnek?!

Itthon egész iparág épült az egyszerű, hideg eljárással készült natúrszappan tömeges gyártására, hiszen Magyarország élen jár a natúrkozmetikai trend követésében. Tény, hogy amit a bőrre kenünk, annak a 70%-a fel is szívódik és egyre többen vagyunk, akik szeretnénk elkerülni, hogy a különböző kozmetikumok használatával vegyszereket juttassunk a szervezetünkbe. Éppen ezért könnyen újra divattá vált a szappanhasználat, elkerülendő az ipari tisztálkodó szerek káros anyagait.

Mit vársz el egy szappantól? Hogy:

  • Puha, legyen a bőröd a használata után

  • Kíméletesen tisztítson

  • Semmiképpen se szárítson, sőt ápolja a bőröd

  • Vegyszermentes legyen

Ezért keressük a lehető legtermészetesebb kozmetikumokat. Szerintem ezzel Te is így vagy 🙂

De vajon Te figyelsz a másik kulcsfontosságú részletre, a pH-ra, amely a bőr egészségének megóvása érdekében legalább olyan fontos tényező, mint a vegyszermentesség?

babaszappan

Babáknak ajánljuk

Nőknek ajánljuk

Férfiaknak ajánljuk

A legtöbb, ma kapható hidegeljárással készült natúrszappan és sampon sajnos lúgos kémhatású, van, hogy túlzottan is.

Miért káros a bőrnek lúgos kémhatású kozmetikum?

A bőr pH-ja savas (nagyjából 5.5 a normál érték). Ez a pH aktiválja azokat az enzimeket, amelyek felelősek a felhám lipidjeinek előállításáért, és ez a kémhatás szükséges ahhoz, hogy a bőr védőfunkciója is tökéletesen működjön. A savas pH képes elősegíteni a védelmi rendszered regenerálódását mechanikai (vágások, horzsolások, égések) vagy kémiai behatás okozta sérülést követően is. Segíti az elhalt bőrsejtek eltávolításának folyamatait és a mikroorganizmusok elleni hatékony védekezőképesség is a bőrfelszín savas pH-ján múlik.

 

Tudtad?

A védő savköpeny tejsavakból és a verejtékből származó aminosavakból áll. Míg az egészséges bőr a tisztálkodás után néhány órával regenerálódik és helyreállítja savvédelmi rendszerét, addig az érzékeny bőr nehezebben, némely esetekben egyáltalán nem regenerálódik és sokkal inkább ki van téve a baktériumok támadásának. Az érzékeny bőr tisztítására és ápolására éppen ezért bőrbarát termékek használata javasolt, melyek megőrzik a bőr fiziológiai egyensúlyát, nem pusztítják el a bőr védőflóráját. Talán még emlékszel rá kémiából, hogy a savak és a lúgok semlegesítik egymást. A savvédelmet károsító lúgos kémhatás az egészségedre ártalmas kórokozók elszaporodásához vezethet. Általában a natúr kozmetikumok pH-ját tejsav hozzáadásával állítják be. Aggodalomra a natúr szappanok esetében van ok, mivel a natúr szappanok pH értéke 9-13 között mozog, ami rendkívül lúgos és képtelenség alacsonyabbat kreálni, hiszen lúggal készülnek.

Fontos tudnod!

Néhány ipari szappan jól hangzó hirdetése a “semleges pH-t” hirdeti, ami egy kiváló marketing trükk, azonban miután a bőr pH-ja 4,9-5,9 között mozog, így a semleges 7-es pH sem neki való, illetve ezt a semleges pH-t csak az egészségre káros vegyszerek bevetésével tudják elérni.

Mikor Ne használj szappant?

Ha érzékeny, aknés, ekcémás bőröd van, akkor egyáltalán nem ajánlott az erősen lúgos natúr szappanok használata. A kisbabáknak pedig egyszerűen tilos, mivel a bőr lipidrétege az első 3 hónapban alakul ki, és a lúgos kémhatású szappan – akár natúr akár nem- használatával a folyamat gátolva van, így a pici bőre teljesen védtelen marad a kórokozókkal szemben.

Tanulmányokkal igazolt tény!

A szappangyártók és a rajongók is azt állítják, hogy a bőrrel érintkező kozmetikumok pH-ja egyáltalán nem fontos, a hangsúlyt inkább a káros anyagokra kell fordítani. Sajnos azonban több tanulmány megcáfolta már ezt a kijelentést és azt igazolja, hogy a magas pH igenis irritálja a bőrt, nem elég csak a vegyszermentességre törekedni! (Erről bővebben olvashatsz itt: Effects of soap and detergents on skin surface pH…)

Az eredmények egyöntetűek. Egyértelmű összefüggés van a kozmetikum pH-ja és a bőrirritáció között. Némely tanulmányban még csak nem is volt annyira magas a vizsgált szappan pH értéke, mint a natúr szappanoké általában, mégis irritációt okozott, nem csak érzékeny bőrűek esetén! 

A lúgos, de még a semleges 7-es pH  hatására is sérül a bőr baktérium flórája. A legszembetűnőbb eredményeket a 2 éves gyerekeken végzett tanulmány mutatja, ahol csapvízzel fürdették a kontroll csoportot, majd egy másikat 5,5-ös kémhatású folyékony tisztálkodó szerrel, a harmadik csoport pedig 9,5 pH-jú szappannal fürdött.

Mindhárom esetében emelkedett pH értékeket mértek a bőrfelszín savköpenye esetén, azonban a savköpenyt alkotó zsír mennyiségének csökkenése volt a legszembetűnőbb. Vízzel való fürdés esetén is csökkent valamelyest a zsír mennyisége, azonban szappannal való fürdés esetén teljesen eltűnt.

Konklúzió

A bőr pH-ja attól függően változik, hogy mekkora a használt kozmetikum pH-értéke. Minél lúgosabb a kozmetikum annál irritálóbb a hatása, annál nagyobb mértékben sérül a bőrt védő lipid réteg, teret adva a kórokozók elszaporodásának. A natúrszappanok pH a legjobb esetben is 8-as, de inkább 9,5 érték felettiek, tehát még a természetes alapanyagokból készült natúrszappan is irritálja a bőrödet.

Azonban van megoldás!

Ha aknéra, ekcémára hajlamos a bőröd, vagy egyszerűen csak érzékenyebb, akkor kerüld a hagyományos szappanokat és használj inkább OrganiBubble Natural Szappon-t!

Ez egy különleges megoldás, amely segít abban, hogy úgy tisztálkodhass, hogy nem juttatsz méreganyagokat a szervezetedbe és a bőröd sav-bázis egyensúlyát is megőrzöd. Sőt.. Az OrganiBubble Natural Szappon még ennél is többet tud!

Sokan próbálják alkalmazni a natúrszappant a hajmosáshoz is, ilyenkor azonban csalódást okoznak ezek a termékek. Miért? Mert a natúrszappan nem tartalmaz semmilyen kondicionáló hatóanyagot, illetve a lúgos kémhatása miatt a hajad kezelhetetlenné, kócossá válik, elveszti a fényét és még az ecetes öblítés sem segít rajta.

…pedig milyen egyszerű volna egy 90 grammos csini kis szappannal lefürödni és hajat is mosni egyszerre. Elég csak egy szappantartó a kád szélére és nincs rumli se a flakonoktól, tégelyektől, ugye?

Te is szeretsz szappannal fürödni és szeretnél végre egy olyan természetes szappant, ami LÚGMENTES, E vitaminnal, panthenollal ápolja a bőröd és garantáltan fényessé teszi a hajadat is?

Itt a megoldás!

Az OrganiClinic megalkotta az ideális szilárd bőrtisztítót! Az egyetlen bőrbarát pH értékű, szappan formájú, természetes összetevőkből készült tisztálkodószert!

Próbáld ki az OrganiBubble Natural SZAPPON-t!

%

Lúgmentes

%

Bőrbarát pH

%

Természetes

Miért próbáld ki az OrganiClinic Natural Szappont?

Mert:

  • Úgy használhatod mint a szappant, mégsem szappan
  • NEM LÚGGAL készül
  • Csak természetes hatóanyagokat tartalmaz
  • NEM szárítja a bőröd
  • pH értéke 5,8, tehát a bőröd savköpenyének pH-jához közelít, így nem irritálja azt
  • 8% ápoló hatóanyagot és olajakat tartalmaz természetes formában, nem elszappanosítva, így azonnal fel tud szívódni és ápolni a bőröd
  • Samponként is kiválóan használható
  • Nem nehezíti el a hajad, és nem kócolja össze
  • Ápoló olaj tartalma és kondicionáló hatóanyagai ápolják a hajszálaidat és a bőrödet is
  • Panthenol tartalma nem csak a bőrödet nyugtatja, de erősíti a hajszálakat is
  • E vitamin tartalma ápolja, regenerálja a bőrt
  • A hajad nem fátyolosodik be tőle, hanem ragyogni fog a használata után
  • SLS, SLES, kőolaj, tartósítószer és egyéb káros anyagoktól mentes termék

Mi az OrganiBubble Natural Szappon?

Jelenleg a magyarországi piacon az egyetlen természetes hatóanyagokból készült, bőrbarát pH értékű szappan formájú tisztálkodó szer, amely nem lúggal készül. Az egyetlen natúrszappan, ami panthenol, E vitamin és mangóvaj tartalmánál fogva egyedülálló bőrápoló tulajdonságokkal is rendelkezik. Kiváló, növényekből kivont kiváló tenzidekkel készül, így sokkal jobban habzik, mint bármelyik, más eljárással készült natúrszappan.

Miért SZAPPON a neve?

Mert samponként is kiválóan használható, így a lúgos szappanoktól való megkülönböztetés céljából a szappan és sampon szavakból összeraktuk SZAPPON mozaikszót 🙂

Melyek a legfontosabb hatóanyagai?

  • Kókuszból kivont habképző,

  • felületaktív anyagok,

  • repceolajból kivont kondicionáló anyag,

  • kakaóvajból kivont bőrápoló zsírsav

  • sztearinsav,

  • mangóvaj,

  • panthenol,

  • E vitamin,

  • allergénmentes illatanyag

Hogyan készül?

Az OrganiBubble Natural Szappon, nem a hagyományos, könnyen elkészíthető hidegeljárású szappan készítési technológiával készül! Pontosan meghatározott hőfokon az alapanyagokat összedolgozzuk, majd ugyancsak pontos hőfokon tartva a formába gondosan beleegyengetjük. Nem híg állapotban kerül a szappanformákba, ezért a végeredmény sosem lesz olyan egyöntetű, mint a formákba öntött natúr szappanoké.

Próbáld ki Te is a szappont! Kattints ide és nézd meg a választékunkat!

100% pénzvisszafizetési garancia, ha nem vagy elégedett a szapponnal!

Szapponok a webshopban