A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit ehetsz. Több, mint pusztán vitamin- és ásványianyag-forrás. A brokkoli kivonat egy erős, szulforafán néven ismert vegyületet tartalmaz, amely számos jótékony hatással van az emberi fiziológiára. A szulforafánról az derült ki a kutatások során, hogy aktiválja a szervezetben az Nrf2 néven ismert transzkripciós faktort, amely segíthet megvédeni az oxidatív károsodásokat, csökkenti a gyulladást és erősíti az immunitást. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk a brokkoli csodálatos erejét, és azt, hogy a szulforafán milyen jótékony hatással lehet a szervezetre.
Mi a Sulforaphane?
A szulforafán egy természetes vegyület, amely a brokkoli kivonatában és más keresztes virágú zöldségekben, például a káposztában, a karfiolban és a kelbimbóban található. Erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet olyan betegségektől, mint a rák és a szívbetegségek. Tanulmányok kimutatták, hogy a szulforafán segíthet megelőzni a rákot azáltal, hogy csökkenti a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, és stimulál bizonyos enzimeket, amelyek blokkolják a rákos sejtek növekedését. A szulforafán segít csökkenteni a gyulladást is, amely számos krónikus egészségi állapothoz kapcsolódik. Ezenkívül ez a vegyület javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, a bőr egészségét és az agy egészségét.
Mi az NRF2
Az úgynevezett NRF2 Pathway egy sejtes jelátviteli útvonal, amely a szervezet oxidatív stresszel és gyulladással szembeni védekezésének szabályozásáért felelős. A szervezet antioxidáns rendszerének „fő szabályozójaként” is ismert. Az NRF2 útvonal úgy működik, hogy az NRF” transzkripciós faktor fokozza a különböző antioxidáns enzimek expresszióját és csökkenti a gyulladásos citokinek termelődését, így segítve a szervezetet megvédeni magát a méreganyagok okozta károsodásoktól. Az NRF2 serkenti a test Glutation szintézisét, ami a mesterantioxidáns. Víz nélkül 3 napig is lehet élni, Glutation nélkül egy percig sem. Ez az út elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez és az olyan betegségek leküzdéséhez, mint a rák, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és más krónikus betegségek. Ezenkívül az NRF2 útvonalról azt találták, hogy segít csökkenteni a gyulladást, ami előnyös lehet a fájdalom és a krónikus állapotokhoz kapcsolódó egyéb tünetek csökkentésében. Ezenkívül a kutatások kimutatták, hogy az NRF2 útvonal aktiválása bizonyos típusú rák ellen is védelmet nyújthat.
A brokkoli kivonat előnyei
Diabetes
A Sulforaphane gátolja a cukorbetegség szövődményeként kialakuló nefropátiát (veseelégtelenség).
Az Nrf2 aktivátorokat, mint például a sulforaphane vagy fahéjaldehid a diabéteszes nefropátia és kardiomiopátia megelőzésére javasolták. Az Nrf2 aktiválódása tehát véd a cukorbetegség szövődményei ellen. Kutatások kimutatták, hogy a brokkoli csíra kivonat (BSE), egy természetes sulforaphane-ban gazdag kiegészítő, megakadályozhatja a Diabeteszes kardiomiopátia kialakulását. (1)
Antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságok
A brokkoli kivonat kiváló forrása az antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, legfőképpen a szulforafánnak. A szulforafán az izotiocianát egy fajtája, amely számos fiziológiai hatással van összefüggésbe a szervezetben, beleértve az oxidatív károsodások és gyulladások elleni védelmet. A kutatások azt sugallják, hogy a brokkoli kivonatában található szulforafán hasznos lehet a rák elleni küzdelemben, csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot, javítja a bőr egészségét és megvédi az agy egészségét.
A szulforafán egy erős antioxidáns, amely segít csökkenteni az oxidatív stresszt és megelőzni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Az oxidatív stressz számos krónikus állapot és betegség fő tényezője, és úgy gondolják, hogy az antioxidánsok védelmet nyújtanak e károsodás ellen. A szulforafán gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ilyen állapotokhoz kapcsolódó gyulladást. Ezen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatások mellett a szulforafánról kimutatták, hogy védő hatást is gyakorol a májra, a vesére, a tüdőre és a gyomor-bélrendszerre.
A brokkoli kivonat kényelmes és hatékony módja annak, hogy a szulforafán erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását bevigye étrendjébe. Tanulmányok szerint a brokkoli kivonat fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt, valamint javítani az általános egészségi állapotot és közérzetet (2)
Rákmegelőzés
Úgy gondolják, hogy a szulforafán csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát azáltal, hogy antioxidáns és gyulladásgátló reakciókat vált ki a szervezetben.
Tanulmányok kimutatták, hogy a szulforafán segíthet csökkenteni a prosztata-, vastagbél- és mellrák kockázatát. Egy tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a magas szulforafánszintű férfiak vérében alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Ezenkívül a szulforafán hatással van a rák kialakulásában szerepet játszó specifikus génekre.
A rák kockázatának csökkentése mellett a brokkoli kivonat pozitív hatással van a meglévő rákos sejtekre, csökkentheti a rákos sejtek növekedési ütemét, potenciálisan lelassítva a betegség progresszióját.
Ha a brokkoli kivonatot beépíti étrendjébe, akkor kihasználhatja a rák elleni küzdelem potenciális előnyeit. A vegyület kiegészítő formában is elérhető, így egy másik módot ad arra, hogy kihasználja számos egészségügyi előnyét.
Jelenleg egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ezekben a zöld leveles zöldségekben található szulforafán néven ismert fitokémiai vegyület hatékonynak bizonyult különböző rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében, mint például a prosztatarák, mellrák, vastagbélrák, bőr-, húgyhólyagrák és szájrák. (3)
Szív- és érrendszer
A szulforafán élettani hatásainak egyik leginkább kutatott területe a szív- és érrendszeri előnyei. A brokkoli kivonat hatékony eszköz a szívünk egészségének megőrzésében. Igazolt, hogy a szulforafán csökkenti a koleszterin felhalmozódását az artériákban és a vénákban, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a szívbetegséggel összefüggő gyulladást. Ezenkívül segít megvédeni az oxidatív stresszt, amely károsíthatja az ereket, ami a szív- és érrendszeri problémák egyik fő tényezője. Ezenkívül azt találták, hogy csökkenti az aritmia kockázatát, amely veszélyes szívritmus-rendellenesség. Röviden, a brokkoli kivonatból származó szulforafánról kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a lepedék és más zsírlerakódások felhalmozódását, csökkenti a gyulladást és csökkenti az artériák károsodásának kockázatát. (4)
Agy egészsége
A brokkoli kivonatban található erős antioxidánsok pozitív hatással lehetnek az agy egészségére. A brokkoli kivonatban található szulforafánról kimutatták, hogy megvédi az agysejteket az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Segíthet csökkenteni a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát is. A tanulmányok még azt is felvetették, hogy a szulforafán segíthet a kognitív képesség és a memória javításában azáltal, hogy serkenti az idegnövekedési faktor, az új neuronok fejlődésében szerepet játszó fehérje termelését. Ezenkívül a szulforafán javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió tüneteit.
Összességében a brokkoli kivonatban található erős antioxidánsok jótékony kiegészítők lehetnek azok számára, akik az agy egészségét és jólétét szeretnék előmozdítani.
Kognitív fejlődés
Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a szulforafán növeli az egész agy és a perifériás GSH szintjét az oxidatív stressz mérséklése érdekében , ami szintén alátámasztja a kognitív fejlődésben való lehetséges alkalmazását. (5)
Ischemiás stroke
Az ischaemiás stroke kóros folyamatai többszörösek, az excitotoxicitástól, az oxidatív stressztől, a gyulladástól a mitokondriális diszfunkcióig terjednek [ 52 , 53 ]. Számos tanulmány igazolta az SFN neuroprotektív hatását az ischaemiás agysérülés ellen antioxidatív mechanizmuson keresztül. (6)
Alczheimer kór
Alzheimer-kór (AD) a gyógyulás nélküli demencia leggyakoribb oka. Memóriaveszteség és kognitív diszfunkció jellemzi. Az SFN-ről beszámoltak arról, hogy képes enyhíteni a kognitív deficitet az AD különböző modelljeiben. (6)
Parkinson kór
SFN csökkentheti a neurotoxicitást is, ahol az Nrf2 kulcsszerepet játszottezáltal véd a PD ellen, főként a Nrf2 jelátviteli útvonalon keresztül. (6)
Autizmus
Az autizmus spektrum zavar (ASD) egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amely befolyásolja a kommunikációt és a viselkedést. Gyakran társul más állapotokhoz, például gyomor-bélrendszeri problémákhoz, allergiákhoz és immunrendszeri zavarokhoz. A közelmúltban végzett tanulmányok azt sugallták, hogy a brokkoli kivonat hasznos lehet az autizmus spektrumzavar kezelésében.
A brokkoli kivonat aktív összetevőjéről, a szulforafánról kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt és az agy gyulladását. Úgy gondolják, hogy ez a két tényező összefügg az autizmussal. Állatmodelleken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szulforafán segíthet javítani a szociális interakciót, a kommunikációt és az autizmussal összefüggő ismétlődő viselkedéseket.
Egy 40 autista gyermek bevonásával végzett randomizált, kontrollos vizsgálatban a szulforafánt tartalmazó brokkoli kivonat kiegészítése jelentős javulást mutatott a beszédben és a viselkedésben. A javulás a kezelést követő 12 héten belül észlelhető volt, és hat hónapig fennmaradt.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a szulforafánt tartalmazó brokkoli kivonattal történő kiegészítés potenciális terápia lehet az autizmus tüneteinek kezelésére. Azonban további kutatásra van szükség ezen megállapítások megerősítéséhez.
Az SF szedésére randomizált egyének javulást mutattak az aberráns viselkedésben (az ABC skála segítségével mérve) és a szociális válaszkészségben (az SRS skála segítségével mérve), az ingerlékenység, a hiperaktivitás és a sztereotípiák jelentős csökkenésével. (7)
Bőr egészsége és a Sulforaphane
A brokkoli kivonat egyik előnye, hogy képes megőrizni az egészséges bőrt. A brokkoli kivonatban található szulforafánról kimutatták, hogy elősegíti a bőr egészségét az oxidatív károsodások és a gyulladások csökkentésével. Ez segít megvédeni a fotoöregedést, amely egy felgyorsult öregedési folyamat, amelyet a nap UV-sugárzásának való kitettség okozhat. Ezenkívül a szulforafánról kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis képes felvenni a harcot a káros baktériumok és gombák ellen, amelyek károsíthatják a bőrt. A tanulmányok azt sugallják, hogy a brokkoli kivonat segítheti a sebgyógyulást, felgyorsítva a gyógyulási folyamatot. Összességében a brokkoli kivonat erős antioxidáns hatású, amely segíthet megőrizni bőrének fiatalos és egészséges megjelenését.
SFN-tartalom a zöldséglevekben.
Juice | SFN-tartalom (μg/ml) |
---|---|
fehér káposzta | 2.77 |
Brokkoli | 7.77 |
vöröskáposzta | 8.94 |
Karfiol | 0,66 |
kelbimbó | 4.74 |
Növényi | SFN koncentráció (μg/g) |
---|---|
Brokkoli | 476,5 |
Fejes káposzta | 168.4 |
kínai kel | 129.1 |
vöröskáposzta | 91.3 |
Sárgarépa | 85.3 |
Choy | 39.2 |
Karfiol | 34.6 |
Retek | 28.9 |
Kínai fehérrépa | 17.7 |
Növényi | SFN tartalom |
---|---|
WTN Inol 3 Karbinol | NA |
Swanson Sulforaphane | 400 mcg |
Vitaking Sulforaphane | 400 mcg |
Pure Broccoli Plus | 1 mg |
Yiya Brokkoli Kivont | 400 mcg |
Dr Juchheim AP Komplex | 30 mg |
Dr Juchheim AP Komplex
Kiemelkedően magas hatóanyag tartalom!